Varjupaik müüb koeri esmakordselt enampakkumise teel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga kodutute loomade varjupaik.
Valga kodutute loomade varjupaik. Foto: Avo Meeks / Valgamaalane

Varjupaikade MTÜ võõrandab avaliku kirjaliku enampakkumise teel 13 omanikult ära võetud koera, kes asuvad Valga kodutute loomade varjupaigas. Koerad sattusid varjupaika Valga vana vangla territooriumilt.

Varjupaikade MTÜ juhi Triinu Priksi sõnul käsitlevad Eesti seadused loomi samasuguste asjadena nagu muudki vara ning nende käsitlemisele pärast sundvõõrandamist kehtivad samad reeglid.

Priksi hinnangul on lemmikloomade puhul selline käitumine aga jabur ning selle näitamiseks enampakkumine ka korraldati.

Veterinaar- ja Toiduameti Valgamaa Veterinaarkeskuse juhataja Urve Laidvee sõnul on seadusesse sisse kirjutatud asendustäitmise korraldamise kohustus ja selle tulemusel saadavate tulude kasutamise kord kehtestatud eelkõige silmas pidades põllumajandusloomi. Nende võõrandamisest on reaalne võimalus saada ka rahalist tulu, mis aitaks katta loomade hoolitsemisele tehtud kulutusi.

«Tavaliselt võõrandavad omanikud kulude katmiseks oma põllumajandusloomad ise lihakombinaati viies. Lemmikloomade mõistes ei ole sellist enampakkumist enne korraldatud. Otsustasime selle korraldada, kuna loomade hinda on meil raske määrata.»

Nende 13 koera puhul ei loodeta, et enampakkumine kataks koerte ravile ja hoolitsemisele tehtud kulutused, aga Priksi sõnul oleks hea, kui saadav tulu kataks kümnendiku koertele kuluvast rahast.

Eestimaa loomakaitse liidu jurist Piret Tees ütles seadust kommenteerides, et antud juhul rakendatav kord omanikult äravõetud lemmikloomade võõrandamiseks ei ole kohane ja siiani ei ole seda teadaolevalt ka rakendatud. 

«Sellisel viisil loomadele uute kodude leidmine on väga riskantne protsess, mille tulemusi ei oska isegi ette ennustada ja kahjuks puudub ka kontroll selle üle, millistesse tingimustesse koerad uutes kodudes lähevad,» lisas Tees.

Koertele on tehtud parasiiditõrje, koerad on vaktsineeritud, märgistatud mikrokiibiga ja igal koeral on lemmikloomapass. Ühe koera alghind 0 eurot.

Enampakkumise algus on 14. jaanuar 2013.a kl 10.00. Pakkumiste esitamise tähtaeg on 24. jaanuar 2013.a. kell 10.00.

10 minutit pärast pakkumiste esitamise tähtaja möödumist vaadatakse pakkumised nende saabumise järjekorras üle ja tehakse otsus. Iga koera kohta vaadatakse pakkumisi eraldi. Enampakkumise võitjaks kuulutatakse enampakkumisel osaleja, kes tegi kõrgeima pakkumise või tegi samas suuruses pakkumise esimesena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles