Eestis müüdav mööbel võib sisaldada ohtlikke kemikaale

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Panther Media/Scanpix

Teadlased leidsid Eesti veekogudest kemikaale, mida nimetatakse leegiaeglustiteks. Need pärinevad näiteks diivanitest ja vaipadest, et mööbel kiiresti tuld ei võtaks.

«Leegiaeglustid on ohtlikud tervisele ja keskkonnale väga väikestes kontsentratsioonides,» kinnitas Eesti Keskkonnauuringute Keskuse keskkonnakeemia spetsialist Mailis Laht lisades, et kemikaalide mõju inimese tervisele ei ole aga Eestis hinnatud.

Küll aga on alates 2010. aastast uuritud leegiaeglustite sisaldust veekeskkonnas, kust on leitud kemikaale pisteliselt ka keskkonnaohtlikes kontsentratsioonides.

«Leiud keskkonnas viitavad ainete kasutamisele toodetes,» kinnitas Laht, kelle sõnul tulevad tooted, kus leegieaeglusteid kasutatakse enamasti Aasiast.

«Probleemid toodetega on sarnased, mis kõikjal maailmas või isegi suuremad, sest reaalne kontroll Eestis puudub,» rääkis Laht, kelle sõnul ei ole Eestis leegiaeglustite kasutamist toodetes uuritud.

Kõige ohtlikumad on veekeskkonnale Lahe sõnul leegiaeglustitena kasutatavad kemikaalid nagu PBDE-d (polubroomitud difenüüleetrid) HBCDD (heksabromotsüklododekaan) ja PFOS (perfloroühendid), mida kasutatakse näiteks pehmemööblis, elektroonikas, vaipades ja plastikus.

2010. aastal leiti aineid Eesti puhastite proovides ja prügila nõrgvee proovides. Kemikaalid pärinesid näiteks prügilatest, kuhu tooteid oli ladustatud.

Viimati leidsid teadlased PBDE-sid mullu pinnaveest Narva jõest ja Tartu puhasti suublast Emajõest. Setetest leiti PBDE-sid ka Emajõest Kavastu piirkonnast.

HBCDD-d leiti setetest Tartu puhasti piirkonnast Emajões ning Kavastu piirkonnas Emajões.

Mullu leiti Pääsküla ja Aardla prügila nõrgveeproovidest perfloroühendeid (PFOS).

Terviseriske ei ole uuritud

Tunamullu leiti PBDE-sid Peipsi järve, Kuressaare lahe ja Emajõe pinnaveest ning Tallinna lahe reoveepuhasti suubla piirkonnast. PBDE-sid leiti keskkonnaohtlikes kontsentratsioonides kõigis neljas punktis.

Põhjasetetest leiti PBDE-sid Keila jõest ja Emajõest.

USA tootjad hakkasid kasutama PBDE-sid 2004. aastal, kuigi seda üritatakse välja vahetada teiste kemikaalide vastu, kirjutas CNN.

Põlemist aeglustavaid kemikaale on peetud laste madala sünnikaalu ja arenguprobleemide põhjustajaks. Samuti on neid peetud ka kantserogeenseteks aineteks. See pole siiani tõestust leidnud.

Ajakiri «Environmental Science and Technology» uuris, kui sageli kasutatakse toksilisi leegiaeglusteid pehmes mööblis Ameerikas. Uuriti 102 polüuretaanvahtu sisaldavat diivanit ning 85 protsenti neist sisaldasid mõnda kemikaali. Lisaks kasutatakse kemikaale autoistmetes ja istmepatjades.

Näiteks California osariigis ongi kehtestatud sohvadele nõue, et need peavad sisaldama leegiaeglustit. Osal sohvadel oli ka silt, et nad vastavad California osariigi tuleohutusreeglitele, ehkki tootja ei pea märkima diivanile, et see sisaldab leegiaeglustit.

Suurem osa sildita diivanitest sisaldas ikkagi ka kemikaale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles