Jõulukuusest polegi nii lihtne lahti saada

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukuusk lastekodus.
Jõulukuusk lastekodus. Foto: Aili Kirs

Pärast pühasid pole jõulukuusest lahti saamine kerge vaev, sest prügifirmad võtavad teenuse eest lisaraha ning kõik linnavalitsused taimi ei kogu.

Tallinnas on jõulukuuse äravedu linnaosavalitsuste otsustada. «Linnavolikogu selle teemaga ei ole tegelnud, küll aga linnaosavalitsused,» teatas Tallinna linnavolikogu avalike suhete nõunik Ester Šank.

Näiteks Nõmme linnaosavalitsust ei korralda eraldi kuuskede kogumist. «Nõmmel kuuski ei koguta, kuna siin on palju eramajasid. Igal aastal oleme eeldanud, et inimesed realiseerivad selle oma küttekolletes ära,» rääkis Nõmme linnaosa valitsuse avalike suhete nõunik Jukko Nooni.

Nooni sõnul pole nõmmekad kunagi varem suurt soovi avaldanud, et oma kuuske kuhugi viia. Ta lisas: «Ma tean, et Mustamäe linnaosa kogub vanu jõulukuuski, kuid ilmselt valdav osa nõmmekaid ei hakka oma kuuske Mustamäele viima.»

Mustamäe linnaosavalitsus kogub inimeste kodudest vanu jõulukuuski Valgusfestivali jaoks, mis leiab aset 5.–6. jaanuar. «Enam kui 10-aastase kogemuse põhjal võib öelda, et vanade jõulukuuskede kogumine on paljudele linnakodanikele meelepärane võimalus oma vana jõulukuuse äraandmiseks. Selline viis kuusk toast välja viia on paljudele märksa südamelähedasem kui ta lihtsalt prügikonteineri kõrvale poetada. Paljusid paelub ka mõte, et nende jõulukuusk saab olema osa kunstiprojektist – tuleskulptuuridest,» teatatakse projekti koduleheküljel.

Tartu elanikud võivad vanad jõulukuused tuua tasuta kogumispunkti või viia Anne kanali ja Emajõe vahelisele alale. Seal valmistavad kunstitudengid neist tuleskulptuurid, mida kutsutakse hiljem linnarahvas vaatama. Eelmisel aastal sai vana kuuse tasuta ära anda Jaama tänaval asuvasse jäätmejaama. Käesoleva aasta kogumispunkt on veel täpsustamisel.

Narva jõulukuuskede vastuvõtmise punktiks on Narva Jäätmekäitluskeskus, mis asub Rahu tänaval.

Prügifirmas Eesti Keskkonnateenused ei kuulu kuuse äravedu olmeprügi veo hinna sisse, vaid tegemist on eraldi teenusega. Kuuskede vedu toimub vastavalt veopiirkonnas kehtivale hinnakirjahinnale. Näiteks Tallinna vanalinnas maksab kuni 1 meetri pikkuse kuuse vedu 1,65 eurot ja kuni 2,5 meetrise kuuse vedu 3,31 eurot. «Inimestel on võimalus tuua kuused ise jäätmejaama, mis asuvad Artelli tänaval ja Tapa tänaval,» lisas ettevõte klienditeenindaja.

Prügifirmas Ragn-Sells on veel arutamisel, mismoodi jõulukuuse äraveo teenus võiks välja näha. Informatsioon selgub lähipäevadel ja läheb üles firma koduleheküljele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles