Tubakatootjad: ametnikud keeraku fookus salasuitsudele

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTA operatsiooni käigus tabatud salasigaretid.
MTA operatsiooni käigus tabatud salasigaretid. Foto: MTA

Neli suurt tubakatootjat tellisid uuringufirmalt Nielsen uuringu, mille kohaselt on veerand Eestis leitud tubakatoodete pakenditest võõramaiste maksumärkide ja tervisehoiatustega.

Oktoobris läbiviidud uuringu tulemused on võrreldevad kevadise uuringuga, mil ebaseadusliku kauba turuosa oli 25.3 protsenti.

«Salaturu stabiliseerumine kõrgel tasemel on murettekitav trend. Salakauba niivõrd suur osakaal kriminaliseerib märgatavat osa ühiskonda, kes sellesse tarbijate ja müüjatena hõlmatud on. Muidugi tekitab see otsest majanduslikku kahju nii riigile, kes jääb ilma miljonitest maksueurodest kui ka jaekauplejatele, kes maksuvaba toote hinnaga konkureerida ei suuda,» teatas tubakatootjate assotsiatsiooni esimees Aili Herkel.

Konjunktuuriinstituudi andmetel kaotas riik tubakatoodete salaturu tõttu 60 miljonit eurot. Iga Eestis maksustamata suitsupakk tähendab riigi jaoks umbes 2 kaotatud eurot maksutulu.

Kõige keerulisem on uuringu kohaselt olukord Kohtla-Järve piirkonnas, kus enam kui pooled (57,3 protsenti) tarbitud sigarettidest on ebaseaduslikku päritolu. Narva on edetabelis teisel (48.5 protsenti) ja Sillamäe kolmandal (47 protsenti) kohal.

«Sotsiaalministeerium avalikustas hiljuti Tubakapoliitika rohelise raamatu, kuhu on kokku kogutud pea kõik maailma eri paigus kasutuses olevad piirangud ja keelud, sealhulgas pilthoiatused ja jaekauplustes tubakatoodete väljapaneku keelustamine. Mis kasu on sellistest poliitikameetmestest Kohtla-Järvel või teistes sarnaste probleemidega linnades, kus enamil tubaktoodetest on ilma Eesti tervisehoiatusteta ning mida turustatakse täiesti ebaseaduslikult? Meie hinnangul peaks ametnikud fookuse keerama ebaseadusliku turuga võitlemisele selle asemel, et keskenduda täiskasvanud inimeste ja jaekaupluste elu keerulisemaks tegemisele,» väitis Herkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles