Miljon tundi Euroopa filme on hävimisohus

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kino
Kino Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni aruande kohaselt pole enamik Euroopa filmipärandi säilitamisega tegelevaid asutusi veel kohandunud digitaalse revolutsiooniga ega ole veel võimelised filme digitaalselt säilitama.

Osa praegustest filmidest on seetõttu tulevastele põlvedele juba jäädavalt kadunud, samuti formaatimis- ja ühilduvusprobleemide tõttu kadumisohus ka varase digitaalajastu filmid.

Uus tehnoloogia annaks inimestele võimaluse nautida miljoni tunni ulatuses Euroopa filme, mis on praegu karpides ja arhiivides luku taga. Praegu on ainult 1,5 protsenti Euroopa filmipärandist raha eest või tasuta üldsusele kättesaadav.

Euroopa Komisjoni asepresident Neelie Kroes: «On naeruväärne, et meie filmipärand on 21. sajandil nähtamatu. Kultuur on Euroopa süda ja film on kultuuri keskmes. Minu kindel siht on tuua see filmipärand internetti ning 2013. aastal teen ettepaneku, mis aitab liikmesriikidel ja sidusrühmadel ühendada jõud filmidele sidusjuurdepääsu loomisel.»

Praegu takistab digiteerimist komisjoni hinnangul napp riiklik ja eraviisiline rahastamine ning kasutusõiguste andmise keerukus nii ajalises kui ka rahalises plaanis. Siiski tuuakse digiteerimise osas positiivsete näidetena eeskujuks Rootsit ja Suurbritanniat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles