Šampanjakork võib tekitada tõsiseid vigastusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šampusekork võib tekitada tõsiseid silmavigastusi.
Šampusekork võib tekitada tõsiseid silmavigastusi. Foto: SCANPIX

Silmaarstid hoiatavad, et lendav šampanjakork liigub jõuga, mis võib tekitada pihta saamisel tõsise silmavigastuse.

Šampanjapudelites on rõhk peaaegu sama kõrge kui autorehvis. Selline rõhk võib anda korgile kiiruse kuni 80 kilomeetrit tunnis – see on piisavalt kiire, et võiks purustada klaasi ja vigastada püsivalt nägemist, vahendas Consumer Affairs.

Silmaarst Monica L. Monica sõnul ei ole šampanjakorgi lendamisel tavaliselt aega reageerida ja oma silmi kaitsta. Kontrollimatud šampanjakorgid võivad viia valusate silmavigastuste ja nägemise kaotuseni.

Samuti tuletavad spetsialistid meelde, et ka vahuveinide korgid võivad olla sama ohtlikud.

Kõige ohtlikumad on lendavad korgid siis, kui pudelis olev vahuvein on soe. Kui see on piisavalt jahutatud, on pudelis väiksem rõhk. Seega turvaliseks korgieemalduseks jahuta vahuvein ja šampanja alati seitsme või veelgi madalama kraadini.

Samuti ei tohi pudelit raputada – raputamine suurendab korgi lendamise kiirust ja seega ka tõenäosust saada tõsine vigastus. Korgi eemaldamisel peaks pudel olema 45-kraadise nurga all ja suunatud inimestest ja avajast endast eemale. Soovitatav oleks ka korki peopesaga kinni hoida.

Hea idee on panna käterätik kogu pudeli ülemise osa peale ja korki kinni hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles