Paroolikaartide makselimiit väheneb 3000 kroonile

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hansapanga paroolikaart
Hansapanga paroolikaart Foto: Peeter Langovits

18. maist vähenevad internetipangas korduvkasutusega paroolikaardiga tehtavate maksete päevalimiidid 3000 kroonini päevas.


Pangaliidu teatel langetatakse limiite klientide kaitsmise ja turvalisema internetikasutuse eesmärgil.

Tänavune aktsioon on jätkuks mullu aset leidnud paroolikasutajate päevaste limiitide alandamisele 5000 kroonini päevas.

Rohkem paroolikasutajate päevaseid limiite vähendada kavas ei ole.

Muudatus puudutab Swedbanki, SEB panga, Sampo Panga, Krediidipanga, Parex banka Eesti filiaali ja Tallinna Äripanga kliente. PIN-kalkulaatorite ja ühekordsete paroolikaartide omanikud saavad jätkata internetipangas oma senise limiidi kasutamist olemasoleva identifitseerimisvahendiga.

Pangaliit soovitab klientidel netipankade külastamiseks ja tehingute tegemiseks kasutada paroolikaardi asemel ID-kaarti või mobiil-ID-d, sest need on kõige turvalisemad viisid enese identifitseerimiseks internetis. Samuti sobivad PIN kalkulaator ja ühekordsed paroolid. Pangaliidu soovitus kehtib kõigile enda turvalisusest hoolivatele klientidele, sõltumata maksete summadest. 

Et ID-kaardi kasutamist inimestele lihtsamaks teha, pakuvad Swedbank ja SEB võimalust saada kuni 18. maini tasuta uued PIN-koodid isiku tuvastamiseks ning digiallkirja andmiseks, ununenud koodide asemel saab uued hankida ka kodakondsus- ja migratsiooniametist. Kaardi elektrooniliseks kasutamiseks vajalike sertifikaatide kehtivust saab kontrollida ning neid vajadusel uuendada ise internetis, samuti nii pangakontorites kui kodakondsus- ja migratsiooniametis.

Mitmed pangad pakuvad kevadel soodushinnaga müügiks ID-kaardi lugejaid, mis tuleb kaardi kasutamiseks arvutiga ühendada.

Alates 2007. aasta aprillist on EMT klientidel olnud võimalus kasutada panka logimisel enese identifitseerimisel ka mobiiltelefoni SIM-kaarti mis toimib ID-kaardina. Peagi on oodata sarnase teenuse avanemist ka Elisa ja Tele2 klientidele. Mobiil-ID kasutamiseks ei vaja klient kaardilugejat ega täiendavat tarkvara. Mobiil-IDga saab teha samu toiminguid, mida ID-kaardiga - enda isikut tuvastada ja anda digiallkirja ning hääletada nii kohaliku omavalitsuse, riigikogu kui europarlamendi valimistel. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles