Jõulud lasteaias võivad tähendada lapsevanemale suurt kulu

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jõulueelsel ajal on teatavasti palju kulutusi, mida on raske vältida. Seda raskem on vanematel, kelle lapse lasteaias soovitakse teha kalleid kingitusi kas lastele või nende õpetajatele ning ei arvestata kõigi võimalustega.

Küsisime lapsevanematelt, kuidas on nende laste rühmades kingituste küsimus lahendatud ning kui suur summa tuleb vanematel selleks välja käia. Postimehega rääkinud vanemad olid enamasti jõulukulud teise vanematega kokku leppinud kas e-kirja teel või Facebooki grupis. Selgus, et nii mõnigi oli tülide vältimiseks leppinud üldsuse arvamusega, kuid hiljem siiski sellest nördinud, et kulu taas liiga suur.

Kolme lapse ema Kristiina elab maakohas, mille lasteaias käib ka lastekodulapsi. Ta nentis, et neil on pidevalt probleeme kingituste ja summade kokkuleppimisega, sest palju on selliseid vanemaid, kes ei käi koosolekutel ega ütle otsustamisel sõna sekka. Lõpuks tekib aga pea alati probleeme, et osa vanemaid ei maksa õigeks ajaks raha ära. Aktiivsete vanemate vahel on aga otsustatud, et lastekodulaste kingitustele kuluv summa jagatakse ära nende vahel, kes saavad rohkem panustada.

Liina laps käib nüüd Rakveres tavarühmas, kus õpetajatele kingitakse kaelakeed, mille ostmiseks küsiti igalt vanemalt 6 eurot. Varem aga käis laps Tallinnas eralasteaias, kuni pere kolis. «Seal oli meil nii, et üks ema otsustas kõik ära ja teised maksid, sest keegi ei tahtnud ise sellega tegeleda,» selgitas Liina. «Ta oli tõeline aktivist ja tegemist oli kalli lasteaiaga - kui küsiti raha, siis maksti vaikselt ära keegi ei vingunud. Rikaste värk, mina oigasin vaikselt omaette.»

«Meie rühma lapsevanemad leppisid kokku, et kingi ostab iga vanem ise ja ülempiiriks on 15 eurot,» rääkis Tallinnas elav Merike. «Vahepeal püüti kokku leppida poistele Lego ja tüdrukutele Barbie-nuku ostmises, aga laste huvid on erinevad. Nii et jäi kokkulepe, et igaüks ostab ise.»

Seevastu jõulupeo tarvis küsiti Merikeselt vaid 2 eurot ning õpetajate kingituses osalemine oli vabatahtlik - selleks sai anda 4 eurot ning kokkusaadava summa eest osteti kinkekaardid. Jõulupeo lauale võtab iga vanem ise midagi kaasa.

Anonüümseks jääda soovinud pereisa, kelle laps käib Tallinna kesklinnas asuvas lasteaias, kurtis aga, et nende rümas on nn jõulupeomaks, mis on suisa 42 eurot. «Ega siis lastele, see läheb lasteaiatöötajate preemiateks ja nende pidulikuks restoraniskäiguks,» kurtis ta. «See on ühe lapsevanema või lapsevanemate grupi initsiatiiv, summa tõuseb igal aastal.»

Isa avaldas arvamust, et teised vanemad peavad küll olema miljonärid, kui selline summa on kokku lepitud, kuid nentis, et ise ta koosolekutest osa ei võta. «Kurb on aga see, et nad selle kohustuslikuks teevad,» lisas ta. «Toon on halb. Kasvatajaid võiks toetada, aga mõistlikkuse piires. Rühma lastevanemate listis oli protesti küll, aga summa jäi kehtima. Meie rühma käes on rekord, kõrvalrühmades on see summa umbes poole vähem.»

Teinegi pahane isa, kes ei soovinud oma nime avaldada, nurises hoopis selle üle, et rühma lapsevanemad on otsustusvõimetud ning kingituste otsustamine võttis talumatult kaua aega. «Meie lasteaias tüli polnud. Vastupidi - näis valitsevat siiras rõõm võimaluse üle jahuda, jahuda, jahuda, jahuda. Mulle sai selgeks, et see, kas lapse kingipakis on piparkoogid või mandariinid, Puhhi-pusle või värvipliiatsid, on oluliselt tähtsam küsimusest, kas Michal peaks tagasi astuma. Tähtsam ka sellest, kas ja millal taandub USA Afganistanist ning kas Palestiina lapsed hakkavad varsti jälle Iisraeli tule all surema,» tõi ta näiteks.

«Ma ei jõudnud järge pidada, kas arutelu kestis kaks nädalat või rohkem. Selle tuhandete kilomeetrite pikkuse kirjavahetuse totruse tipuks osutus ühe lapsevanema käskivas toonis arvamusavaldus: mandariine pakki panna ei tohi, sest kui mõni laps, näiteks haiguse tõttu, jääb jõulupeole tulemata, lähevad need pakis hallitama.» Nõnda pakkus üks emadest, et teeb lastele ise ilusad piparkoogid, kuid seejärel leiti rühma lapsevanemates pettunud isa selgitusel taas uus probleem: Puhhi-pusle rutjuva toime ja pakkide vastastikuse koostoime tagajärjel kingikotis võivad piparkoogid deformeeruda.

«Lisaks sellele, miks inimesed probleemide väljamõtlemise asemel midagi targemat ei tee, mõtlesin ma, miks nad kodus oma isiklikke mehi ei vaeva,» selgitas isadest ainsana arutellu panustanud mees. «Hakkaks juba septembris vaidlema, juurdlema, raha koguma, tülli minema. Mõtlesin, kas lasteaia jõulupeo peamine mõte pole mitte koosolemine, lobisemine, jooksmine, lihtsalt äraolemine? Kas see on tõesti koht, mille puhul korraldada lõppematu kirjavahetus selle üle, kas pakk peab maksma vähemalt 8 eurot või kõlbab isegi 5-eurone pakk?»

Tartu ema Marge tõdes, et kingituse komponentide väljavalimine oli seekord suhteliselt tülikas, kuna meililistis olevatest lastevanematest paljudel olid erinevad arvamused ja kokku leppimine võttis päris kaua aega. Viimaks valiti aga välja luup, laste kokaraamat ning üllatusmuna, mis tegi vanema kohta lapse pakiga seotud kuluks kokku 11.10 eurot.

«Õpetajatele ja söögitädile teeme seekord üllatuskastid,» oli ema rõõmus. «Iga lapsevanem paneb vastavalt võimalusele omalt poolt kolme kasti näiteks ise tehtud vaarikamoosi, jõululeiba, suuri piparkooke, kootud sokke-kindaid, pähklivaliku, isetehtud susse, teed või midagi muud,» loetles ta. «Kokku peaks need kolm kastikest tulema päris rikkaliku valikuga ja mis kõige tähtsam - paljud vanemad on valmis ikkagi enda kätega valmistatud kingid tooma!»

Marvi lapse lasteaias läheb rühm peo asemel jõulumaale. Koos laste ja õpetajate kingitustega teeb see lapsevanema kuluks 20 eurot. «Lisaks viib iga vanem detsembris päkapikule midagi soki sisse panemiseks: komme, mandariine, õunu, - aga ka porgandeid võib viia, kui on kenasti ära pakitud,» tõi ta näiteks. «Kommipakid on kõik ühesugused ja vanematega on kokku lepitud, et mingeid muid kingitusi jõuluvana koti sisse ei panda. Kallis? Aga lapsed ongi kallid!»

Hea lugeja, kuidas on lood Sinu lapse lasteaias? Kas peole ja kingitustele kuluv summa jääb mõistlikkuse piiresse? Kas kehvamate võimalustega lapsevanemate arvamusega arvestatakse ja kui julge oled ise oma arvamuse väljaütlemisel?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles