Toalille kasvu saab piirata väikese potiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Draakonipuud võivad kasvada siseruumide jaoks liiga suureks.
Draakonipuud võivad kasvada siseruumide jaoks liiga suureks. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Paljud toalilled on loomult suured puud, mis ka parima tahtmise juures ei mahuks täiskasvanuna tuppa ära. Tallinna botaanikaaia vanemaedniku Jaan Mettiku sõnul tuleb seepärast nende kasvu tagasi hoida. «Püüdke taimed hoida võimalikult väikses potis ning minimiseerige ka kastmine ja väetamine,» soovitas ta.

Ühtseid juhendeid, kuidas seda teha, on Mettiku sõnul aga võimatu anda ja iga lillekasvataja peab siin ise sobiva tasakaalu leidma. «Soovitada võiks vaid seda, et ümber istutades püüdke alati juurepalli veidi väiksemaks lõhkuda, et taime kas samasse või vaid veidi suuremasse potti mahutada, ja väetiste valikul eelistage väiksema lämmastikusisaldusega väetisi,» rääkis ta. «Näiteks neid, mis on mõeldud õitsvatele toalilledele.»

Viigipuude, rooshibiskide ja teiste selliste taimede puhul on üks võimalusi ka kärpimine. Sellega tuleb aga Mettiku sõnul alustada varakult ja taimi peab kärpima pidevalt. Ühekordne suur lõikamine tavaliselt kuigi head esteetilist tulemust ei anna. «Parim aeg regulaarseks kujunduslõikuseks on kevad, siis kasvavad suve jooksul uued võrsed ja taimed on kõige tugevamad,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles