Lugeja küsib: kas praakkatuse teinult saab kahjutasu nõuda

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehituspraagi eest on keeruline hüvitist nõuda.
Ehituspraagi eest on keeruline hüvitist nõuda. Foto: SCANPIX

«Tänavu hakkas vett sisse jooksma viis aastat tagasi valmis saanud majja. Kohale kutsutud parandaja sõnas, et katus on omal ajal valesti ehitatud ning vesi on pääsenud tasahaaval majja ning rikkunud ära ühe katusetala. Ehitusmehe sõnul tuleb teha uus katus. Kas majaomanikul on õigus nõuda viis aastat tagasi katuse ehitanud firmalt hüvitist tekkinud kahju eest?» tundis lugeja huvi.

Küsimusele vastab Maiko Kalvet D.A.S. Õigusabikulude Kindlustusest.

Kui garantii kehtib, siis loomulikult on õigus esitada nõue ehitaja vastu. Tavaliselt on küll garantiiaeg kaks aastat. Kui garantiid ei ole, siis peab kannataja tõestama (näiteks eksperthinnangu abil), et talle on kahju tekkinud ehitaja süül ja siis võib ta selle nõude ka ehitajale esitada.

Iseasi on küll see, kas sellele järgneva menetluse raames leiab kinnitust ka see, et ehitaja on selgelt praaki teinud. Seega on raske lugeja kirjale üheselt vastata. See sõltub tema katuse ehitanud firmast ja kasutatud materjalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles