Õigesti hooldades pakub jõulutäht silmailu kuni kolmeks kuuks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulutäht.
Jõulutäht. Foto: Toomas Huik

Soodsates tingimustes võib jõulutäht ilusana vastu pidada kuni kolm kuud. Kaitses suvel taime valguse eest, võib see ka järgmisel talvel uuesti õide puhkeda. 

Euphorbia pulcherrima on piimalille ladinakeelne nimetus, kuid enamasti kutsutakse seda poinsettiaks. Selle nime on Mehhikost pärit kuni neljameetriseks kasvav taim saanud Mehhiko USA saadiku Joel Roberts Poinsetti järgi, kes esmakordselt tutvustas jõulutähte USA-s 1828. aastal. Mehhikos aga oli jõulutäht frantsiskaanide jõulupidustuste osaline juba 17. sajandil.

Viimastel aastakümnetel on jõulutäht laialdaselt levinud ning jõululillena tuntud pea kogu maailmas. Oma ilu võlgneb taim värvunud kõrglehtedele ehk atraktiivsetele putukapeibutajatele, mille vahel paiknevad väikesed kollakad õied.

Tänu hoogsale sordiaretusele on poinsettiaid üle saja sordi, millest umbes 20 on tootmises ka Eesti aiandites.

Jõulutäht. Foto:
Jõulutäht. Foto: Foto: Sille Annuk

Jõulutähtede kõrglehed varieeruvad nii värvuselt kui kujult. Klassikaliste erkpunaste lehtedega taimede kõrval leidub valgeid, roosasid, oranže, marmorjaid ja täpilisi. On ka sirgete või krussis kõrglehtedega taimi.

Soodsates tingimustes pakub jõulutäht silmarõõmu kaks kuni kolm kuud. Sobiv temperatuur taimele on 16-19 kraadi, valgust vajab see vähemalt 4-5 tundi päevas ja kastmist toasooja veega 2-3 korda nädalas nii, et mullapall oleks pidevalt niiske. Jõulutähe lehti piserdada ei ole vaja ja jääkvesi tuleb lillepoti alt alati ära kallata.

Tuuletõmbus, suured temperatuurikõikumised ja liigne kastmine võivad põhjustada lehtede kolletumist ja maha langemist. Rohenäpud peaksid kevadel jõulutähe tagasi lõikama ja aktiivsel kasvuperioodil taime regulaarselt väetama. Suvel võib taim aias varjulisemas paigas kasvada. Alates septembrist vajab taim valgust umbes 9 tundi ööpäevas, ülejäänud ajal peab see olema valguse eest kaitstud. Nii võib loota kõrglehtede värvumist ja õiepungade teket ka järgmiseks jõuluks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles