Eestis käbisid korjates rikkaks ei saa

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käbide korjamine Kullenga taimlas.
Käbide korjamine Kullenga taimlas. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eestis käbisid korjates kahjuks rikkaks ei saa, aga teatav lisasissetuleku allikas oleks käbide korjamine siiski.

Nimelt ostab riigimetsa majandamise keskus (RMK) Rakvere külje all Kullengal kokku nii männi- kui ka kuusekäbisid, kirjutab Saarte Hääl. Kuigi kokkuostetavate käbide liitrihind tundub esmapilgul üsna soodne, ei maksa inimestel siiski kohe metsa käbisid korjama tormata. Selleks, et teenida 80 senti kuusekäbide liitrilt ning 1 euro ja 20 senti männikäbide liitri eest, tuleb kõigepealt RMK-ga ostu-müügileping sõlmida.

RMK seemnemajanduse tootmisjuhi Alvar Petersoni sõnul on käbide kokkuostule seatud mitmed olulised tingimused. Lank, millelt käbisid korjatakse, peab olema vähemalt pool hektarit suur ja seal kasvavate puude vanus peab ületama 50 aastat. Langi nõuetele vastavuse kohta tuleb keskkonnaameti metsaosakonnast tõend võtta. Minimaalne ostetav kogus on 500 liitrit. Kõigele lisaks ei tohi käbid olla prügised ega okastega segamini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles