Lugeja küsib: miks on liinibussides pime?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussisõitjad nurisevad hämarate busside üle.
Bussisõitjad nurisevad hämarate busside üle. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

«Sõidan sageli bussiga Tallinnas pikka maad, aga raamatut lugeda seal ei saa, sest põlevad vaid väga nõrgad tuled. Samas olen paar korda ise näinud, et bussis on korralik valgustus olemas. Miks seda sisse ei lülitata? Ma saan veel aru, et hommikul tahab osa reisijaid tukkuda, aga õhtul töölt tulles ju bussis ei magata. Ometigi on ka siis bussid pimedad nagu mutiurg.»

Analoogne küsimus tuli ka ühelt Sauele sõitjalt, kes kurtis, et hämaruse tõttu on kehv kasutada arvutit, kuigi bussis on WiFi olemas.

«Lampide valgustugevus bussides võib küll erineda sõltuvalt busside tüübist, vanusest ja ettenähtud lampide arvust, kuid kindlasti ei ole tegemist valgustuse hämaramaks reguleerimisega,» rääkis Tallinna autobussikoondise pressiesindaja Sirje Roht. Ta lisas, et kui mõnes bussis peaks tõesti pime tunduma, siis palutakse sellest  sõidukist teada anda ja ettevõte kontrollib asja.

Pealinna ja Saue vahet sõitva Hansabussi transpordiosakonna juhataja asetäitja Kalmar Meidla kinnitusel saab busside salongivalgust reguleerida heledamaks ja tuhmimaks, lülitades sisse erineva hulga valgusteid.

«Enamikul bussidel on sõidu ajaks salongi valgustust vähendatud, kuna häirib nii reisijaid kui ka bussijuhti,» selgitas ta. Meidla lisas, et liikluseeskirjades on nõue, et salongi valgustus ei tohi segada bussijuhti.

«Lisaks oleme Saue liini 191 teenindavatele bussidele paigaldanud televiisorid, mida heleda valguse korral ei ole võimalik reisijatel jälgida,» tõi ta veel ühe põhjuse välja.  Reisijatel, kes soovivad eredamat valgust,  soovitab ta pöörduda bussijuhi poole, lülitamaks sisse rohkem valgusteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles