Esimene Eesti disaini pood saab tänavu 10-aastaseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helged «kõrvatilgad»: Liisa Pähki hõbetatud kinnituskonksuga tilgakujulised portselankõrvarõngad. 57,41 eurot, Nu Nordik.
Helged «kõrvatilgad»: Liisa Pähki hõbetatud kinnituskonksuga tilgakujulised portselankõrvarõngad. 57,41 eurot, Nu Nordik. Foto: Peeter Langovits

Tallinna Vabaduse platsil asuv Nu Nordik, mis oli kõige esimene iseseisvuse taastanud Eesti kaasaegse kodumaise disaini pood, tähistab järgmisel kuul kümnendat tegutsemisaastat.

Üks Nu Nordiku asutajatest oli disainer Anu Samarüütel, kelle sõnul oli nende eesmärk viia kokku Eesti disainer disainihuvilise publikuga.

«Enne Nu Nordikut ei olnud kohalikel disaineritel mitte kusagil oma asju müüa,» kirjeldas ta. «Olen väga uhke, et meie pood aitab vabakutselistel loojatel, kunstnikel ja loomingulistel väikefirmadel oma tööga sissetulekut teenida.»

Pood asub Eesti Kunstnike Liidule kuuluvas majas ja oma töid müüvad seal ka kunstnike liidu liikmed.

Üleküllastunud Eesti disainiturgu kommenteerides ütles Samarüütel, et häid ja huvitavaid asju ning originaalseid tegijaid pole mitte üheski valdkonnas kunagi liiga palju.

«See on tore, et üha enam inimesi on loomingulised ning valmistavad ise asju, riideid, ehteid, aksessuaare iseendale ja oma sõpradele,» rääkis ta.

Eesti disainerid ei oska Samarüütli hinnangul oma aega ja tööd seni veel õigesti väärtustada ning müüvad oma asju liiga odavalt.

«Paljud Eesti noored loojad ei mõtle sellele, et töö hinna sisse peaks arvestama maksud, suvepuhkuse raha, pensioni, materjalikulud, haiguspäevade raha ja ateljee rendikulud. Liiga odavate hindadega tehakse endale liiga,» märkis Nu Nordiku asutaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles