Öölokaal võitleb suitsetajatega kallihinnalisi tikke müües

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pahane ostja tegi kallihinnalistest tikkudest ka pildi.
Pahane ostja tegi kallihinnalistest tikkudest ka pildi. Foto: Facebook

Tallinna öölokaal Plub, kus tikutoos maksab 1.30 eurot, põhjendab tikkude hinda sooviga tõrjuda suitsetajaid oma ukse eest.

«Ostsin sealt paki suitsu ning ulatasin viis eurot, müüja andis mulle vastu paki suitsu, tikutoosi ja 50 senti,» jagas üks noormees Facebookis oma kogemus lõbustuskohas Plub. Mehe sõnul märkas ta esmalt tikutoosi ja mõtles, et äge kui tikud ka kaasa antakse.

«Kuid tšekki saades järgnes ebameeldiv üllatus: nägin, et olin maksnud tikutoosi, mida ma ei tellinud, eest kõrget hinda.» Müüja selgitas mehele, et on kohustatud müüma tikutoosi ja suitsupaki koos ning tikutoosi tagasi ei võtnud.

«Kaupmehel on õigus valida, kas ja kuidas tema pakutavaid tooteid tarbijatele müüb ning tarbijal on õigus otsustada, kas ta soovib kaupmehe pakutavatel tingimustel toodet osta ehk hinna määrab nõudluse ja pakkumise suhe,» saatis advokaadi vahendusel omapoolse selgituse öölokaali Plubi pidav OÜ Sky Sound.

Ettevõtte kinnitusel ei keela kehtiv õigus suitsupaki ja tikutoosi komplektina müümist. «Kui kaupmees müüb tubakatooteid vaid koos tikutoosiga, ei saa tarbija kaupmehelt nõuda, et kaupmees müüks talle tubakatooteid ilma tikutoosita,» seisab kirjalikus vastuses.

Ettevõtte kinnitusel  müüakse tubakatooteid koos tikutoosiga vaid seetõttu, et piirata tubakatoodete kättesaadavust ning vähendada tubakatoodete tarbimist öölokaali vahetus läheduses. «Tihtipeale suitsetavad inimesed just öölokaali välisukse läheduses ning see võib häirida öörahu vanalinnas või mittesuitsetajate lokaali sisenemist,» selgitatakse otsust.

Öölokaali väitel on ebaõige suhtlusportaalis Facebook levitatav informatsioon, nagu ei oleks ostjat tubakatoodete koos tikutoosiga müümise tingimustest teavitatud. «Öölokaalis Plub teavitab klienditeenindaja klienti tubakatoodete ostmisel sellest, et tubakatooteid müüakse vaid koos tikutoosiga, mille hind on kõrgem võrreldes toidupoodidega,» rõhutatakse vastuses. Samuti on baariletil toodete hinnakiri, kus on selgelt näha tubakatoodete müümise tingimused ja hinnad.

Asja uurib tarbijakaitse

Tarbijakaitseameti pressiesindaja Siiri Erala sõnul seadused asjade komplektis müümist seadused ei keela. «Kaupmees peab ostjale enne ostuotsuse tegemist andma (vastavalt ostukohale siis hinnasildil, hinnakirjas või menüüs) selle kohta infot, mida komplekt sisaldab ja mis on komplekti lõpphind,» selgitas ta.  Kui selline info ei ole tarbijale kättesaadav, peaks ostja kohe pärast eksituse avastamist pöörduma kaupleja poole ning esitama pretensiooni tehingust taganemiseks. Kõige parem on oma ostud ja hinnad tšekil üle vaadata kassa juures ostukohast lahkumata.

Tarbijakaitseameti poole on selles küsimuses pöördunud ka tarbija ning ameti turujärelevalve osakond käsitleb juhtumit, kui teadet võimalikust sigarettide müügiga seotud rikkumisest. «Kas tegemist on rikkumisega ja milline on karistus, saab rääkida siis, kui kõik asjaolud on selged,» lisas ta.

Rimi taunib öölokaali tegevust

Rimi poeketist öeldi, et Rimi logoga tikke müüvad  vaid Rimi kauplused ning ühe toosi hinnaks on neli senti. «Kõik kaubad on Rimi kauplustes vabalt saadaval ning me ei oma kontrolli, mida klient pärast ostu sooritamist nendega teeb,» ütles Rimi pressiesindaja Katrin Bats. Ta lisas, et Rimi on jaekaupmees ning nad ei müü asju edasimüügiks. «Loomulikult taunime sellist käitumist,» lisas ta.

Tubajaseaduse kohaselt on sigarettide jaemüügil keelatud rakendada võtteid, mille eesmärgipärane või võimalik tulem on sigarettide maksimaalse jaehinna ületamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles