Mikrokiudlappi tuleb korralikult puhastada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringu kohaselt hävitavad mikrokiududest lapp ja vesi baktereid sama tõhusalt kui kodukeemia.
Uuringu kohaselt hävitavad mikrokiududest lapp ja vesi baktereid sama tõhusalt kui kodukeemia. Foto: SCANPIX

Mikrokiudlapid on tänapäevased kodukoristamisel hädavajalikud ja äärmiselt tõhusad töövahendid, mida on hakatud tootma viimastel aastakümnetel.

Mikrokiud tähendab eritehnoloogiaga lõhestatud sünteetilist niiti. Lõhestamise tulemusena tekivad teravad kolmnurksed kiud, mis on 100 korda peenemad kui juuksekarvad. Need on ka väga vastupidavad – tootja lubadus on tavaliselt 500 masinpesukorda, aga õigel hooldamisel võib neid kasutada isegi kauem.

OÜ Puhastusekspert koolitaja ja konsultant Kurmet Vasser rõhutas, et mikrokiudlappide puhul on väga oluline nende pesemine – neid saab puhtaks ainult pesumasinas ja alates 60 kraadist. Soovitatav oleks neid pesta aga isegi 90 kraadi juures.

«Neid tuleb pesta kas muust pesust eraldi või õrna pesu kotis, kuna neile jäävad puuvillatupsud väga kergesti külge,» selgitas Vasser.

Lisaks tuleks lappide pesemisel kasutada zeoliidivaba pesupulbrit, vältima peaks valgendajat ja pesu­loputusvahendit. Viimane võtab riidest ära staatika, aga just see on vajalik tolmu eemaldamiseks. Pesuvahendit tuleks lappe pestes panna 25–50 protsenti tavalise pesu jaoks soovitatud kogusest.

«Kui kõike seda teha ja arvesse võtta ei taha, siis tuleks kasutada pigem puuvillaseid lappe,» nentis Vasser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles